Słodko i gwarnie, jak w ulu, przez cały tydzień w bibliotece można było skosztować pysznych miodów i innych słodkości. Wystawione albumy i książki zachęcały uczniów do oglądania i zdobywania większej wiedzy o pszczołach.
Pszczoła dobrze rozróżnia kolory, choć nieco inne niż człowiek. Nie widzi barwy czerwonej, za to dostrzega niewidoczny dla nas ultrafiolet. Długi języczek służy jej do picia nektaru z dna kwiatów. Posiada 6 nóg, zwanych odnóżami, które oprócz chodzenia służą do wykonywania wszelkich prac w ulu.
Miody uzyskane z poszczególnych roślin różnią się wyglądem, smakiem i zapachem. Np. miód gryczany ma ciemną, bursztynową barwę i ostry, lekko piekący smak. Miód akacjowy jest jasnożółty lub kremowy i ma łagodny smak.
Wykorzystana literatura:
- Pszczoły, Piotr Socha
- Owady, Laurence Mound
- Świat pod mikroskopem, przekł. Łukasz Pułaski
- Świat zwierząt, red. Henryk Garbarczyk
- Sekretne życie pszczół, Sue Monk Kidd
- Mleko i miód, Rapi Kaur
- Historia pszczół, Maja Lunde
Wykorzystane czasopisma:
- Ekonatura, sierpień 2016 Nr 8 (153)
- Ekonatura, wrzesień 2016 Nr 9 (154)
- Ekonatura, luty 2017 Nr 2 (159)
- Ekonatura, lipiec 2017 Nr 7 (164)
- Biologia w Szkole, wrzesień/październik 2014 Nr 5
Edyta Rozenfeld i Joanna Szafrańska