Słodko i gwarnie, jak w ulu, przez cały tydzień w bibliotece można było skosztować pysznych miodów i innych słodkości. Wystawione albumy i książki zachęcały uczniów do oglądania i zdobywania większej wiedzy o pszczołach.
Pszczoła dobrze rozróżnia kolory, choć nieco inne niż człowiek. Nie widzi barwy czerwonej, za to dostrzega niewidoczny dla nas ultrafiolet. Długi języczek służy jej do picia nektaru z dna kwiatów. Posiada 6 nóg, zwanych odnóżami, które oprócz chodzenia służą do wykonywania wszelkich prac w ulu.
Miody uzyskane z poszczególnych roślin różnią się wyglądem, smakiem i zapachem. Np. miód gryczany ma ciemną, bursztynową barwę i ostry, lekko piekący smak. Miód akacjowy jest jasnożółty lub kremowy i ma łagodny smak.
Wykorzystana literatura:
Wykorzystane czasopisma:
Edyta Rozenfeld i Joanna Szafrańska